DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Trendy na wiosnę

♥ Dodaj do ulubionych

Naszym gościem jest dzisiaj Michał Łoziński z Event Bar, który opowie o tym jak gości wiosnę w barze;) Od razu jednak sprawę stawia jasno - drinki wiosenne powinny być budowane z użyciem nowalijek, czyli pierwszych pojawiających się warzyw i owoców... 

 
Jaki alkohol najlepiej nadaje się do komponowania koktajli wiosennych?

Wychodząc poza gamę alkoholi twardych takich jak wódka, rum, gin czy też tequila zdecydowanie polecam prosecco,  czyli wino bijące w słupkach sprzedażowych klasycznego szampana. Włosi określają je jako "frizzante". Oznacza to, że w kieliszku powinniśmy spodziewać się przyjemnych, subtelnych bąbelków. Prosecco zazwyczaj jest wytrawne, takie też polecam nabywać i spożywać (musowo dobrze schłodzić). Alkohol ten idealnie paruje się z takimi składnikami jak róża, hibiskus, lawenda, fiołek czy też truskawki. Dobrym pomysłem na wydobycie smaku np. z truskawek jest skropienie ćwiartek owoców sosem z miodu, limonki i odrobiny ostrej papryki. Tak przygotowane truskawki będą stanowiły idealną przekąskę do kilku kieliszków orzeźwiającego, musującego trunku.

Jakie składniki wykorzystujesz w takich drinkach?

Część świeżych ziół, owoców czy też warzyw, które pomimo faktu dostępności przez cały rok właśnie wiosną uzyskują swoje najlepsze wartości dlatego zdecydowanie polecam proste 3-4 składnikowe kompozycje. Ja osobiście bardzo lubię ogórki, których użycie powoduje, że koktajl staję się łagodniejszy i delikatniejszy. Trend spotykany od wielu lat ale mało popularny u nas w kraju czyli użycie octu owocowego inaczej shrub’u. Jest to napój ze świeżego owocu (truskawki idealnie będą się nadawać), cukru (polecam rafinowany cukier trzcinowy) i octu (winny albo jabłkowy). Szukając balansu smaku pomiędzy słodkim, a kwaśnym smakiem sugeruję alternatywnie do soku z cytryny czy tez limonki użycie shrub’u - polecam metodę przygotowania na zimno, pomimo że jest ona bardziej czasochłonna to jednak daje lepszy finalny produkt.


fotolia.com - jillchen

Jakie poleciłbyś połączenia składników przy komponowaniu typowego koktajlu wiosennego?

Wydaje mi się, że najważniejsze w komponowaniu drinków wiosennych jest skupienie się na prostocie i jak najbardziej dogłębnym wydobyciu smaku ze składników które są w tym okresie najbardziej aromatyczne. Dodatkowo zdecydowanie polecam używanie likierów, nalewek, perfum i zapachów na bazie kwiatów tj. róże, fiołki i kwiaty pomarańczy. Tak jak wspominałem często używam świeżego ogórka szklarniowego, który bardzo dobrze paruje się smakowo z fiołkiem, migdałem ale również z octem, miętą, bazylią czy też pietruszką.

Czego wystrzegać się podczas tworzeniu takiej sezonowej propozycji?

Przesadnego kreowania koktajli orzeźwiających wypełnionych kruszonym lodem. Ta forma podawania jest efektowna, ale raczej niepraktyczna. Goście po zimowych rozgrzewających propozycjach chcą zimnych koktajli, a nie rozwodnionych. Cała więc sztuka leży w naszych barmańskich rękach, aby dobrze je przygotować i użyć odpowiedniej struktury lodu do ich serwisu.

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.