DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Poncz - czyli bajaderka

♥ Dodaj do ulubionych


via tumblr.com
Czy nie macie dość spędzania przyjęcia przygotowując koktajle dla swoich gości, uzupełniając kieliszki i biegając do zamrażarki po lód? Ci, którzy chcą więcej czasu spędzić w gronie przyjaciół mogą sięgnąć po wymysł praojców, czyli poncz. Pod pewnymi względami przypomina on popularne obecnie butelkowane lub puszkowane koktajle gotowe do spożycia (RTD), takie jak Frosty czy Breezery, ale serwowany dla odmiany w dużej misie zapewni gościom dobrą zabawę, a nam spokój.


Oryginalnie poncz pochodzi z Indii, gdzie był przygotowywany z pięciu składników (stąd jego nazwa): cukier, sok z cytryny, herbata, przyprawy i oczywiście alkohol. Na początku siedemnastego wieku dotarł do Anglii, a stamtąd dalej w świat.

Mimo,ze początkowo w Europie przygotowywany był z użyciem brandy i wina, najbardziej kojarzony jest z rumem i smakami raczej karaibskimi. To właśnie tam po raz pierwszy ustalono definicję perfekcyjnego ponczu, która mówi, iż do misy należy wlać jedną część słodkiego czyli cukru, syropu lub likieru, dwie części kwaśnego takiego jak sok cytrynowy lub limonkowy, trzy części alkoholu mocnego i cztery części bezalkoholowego wypełniacza, zazwyczaj mieszaniny soków.

Korzystając z powyższego wzoru wzbogaconego o dodatki, przyprawy i pokrojone owoce, jesteśmy w stanie przygotować własną niepowtarzalną recepturę na oryginalny poncz, która sprawdzi się na przykład podczas karnawału. 

Dla tych, którzy boją się braku własnej inwencji twórczej, czym najczęściej tłumaczą lenistwo, prezentujemy kilka klasycznych gotowców. We wszystkich przypadkach należy dokładnie zmieszać składniki w misie i umieścić na godzinę w zamrażarce. Następnie dekorować dowolnymi ziołami i owocami. Podawać najlepiej w schłodzonych filiżankach lub kieliszkach do czerwonego wina.

via WSJ_Romulo-Yanes
via WSJ_Romulo-Yanes

Fish House Punch:

  • 3 szklanki zmielonego cukru
  • 5 szklanek wody
  • 3 szklanki ciemnego rumu
  • 3 szklanki soku z cytryny
  • 3 szklanki brandy
  • 2 szklanki likieru brzoskwiniowego

via brentherrig.com
via brentherrig.com

Artillery Punch:

  • 1 litr mocnej czarnej herbaty
  • 1 litr amerykańskiej whiskey
  • 1 butelka czerwonego wina
  • 0,5 litra ciemnego rumu
  • 0,25 litra brandy
  • 50 ml benedyktynki
  • 0,5 litra soku pomarańczowego
  • 0,25 litra soku z cytryny

via 1000cocktails.info
via 1000cocktails.info

Planter's Punch:

  • 0,45 litra ciemnego rumu
  • 0,35 litra soku pomarańczowego
  • 0,35 ml soku ananasowego
  • 0,2 litra soku z cytryny
  • 0,1 litra grenadyny
  • 0,1 litra syropu cukrowego
  • 30 dashy Angostura Bitter

Autor: Patryk Le Nart

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.