DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią

7: jak nie dać koktajlowej plamy na domówce

♥ Dodaj do ulubionych


Z doświadczenia wiemy że najlepsze imprezy są na "spontanie" - w stosunku do planowanych mamy często zbyt duże oczekiwania, które nierzadko kończą się rozczarowaniem. Skoro już zostaniemy wplątani w organizację spotkania, należy zadbać aby naszym gościom nic nie brakowało, a zwłaszcza dobrych koktajli.

Poniżej znajduje się "7" najważniejszych zasad, które pomogą przetrwać Wam trudne chwile godzenia obowiązków hosta, barmana, czy ekipy sprzątającej ;) 

1. Ustal wcześniej menu koktajlowe. Powinno być urozmaicone pod względem smaku, mocy i charakteru. Zazwyczaj 4 proste koktajle będą wystarczające. Oczywiście dochodzi do tego nieskończona lista połączeń alkoholi z softami itp. Sprawdź jakie alkohole masz w zapasie, co już możesz z nich stworzyć lub co musisz dokupić aby nie nadwyrężyć budżetu. W tym celu możesz skorzystać z naszej aplikacji.

2. Zrób zapas lodu. Pamiętaj, żeby gotowe kostki przechowywać w szczelnych woreczkach, bo przecież nie chcesz, by zapachem przypominały o rybie i kurczaku z sąsiedniej półki. W trakcie imprezy najlepiej przechowywać lód w zmywarce lub pralce. Ciągłe otwieranie drzwi zamrażarki może nadwyrężyć jej sprawne w przyszłości działanie.

3. Zrób odpowiednie zapasy alkoholu i softów. Nie licz na to, że goście przyniosą ze sobą wystarczającą liczbę butelek. Zazwyczaj wypijają więcej niż dostarczą. Oblicz odpowiednią ilość składników potrzebnych do przygotowania koktajli z twojej listy. Pomocny może być tu nasz Party Planner.

4. Sprawdź zapas szkła. Dobry koktajl smakuje nawet podany w 
słoiku, ale w eleganckim kieliszku prezentuje się wyjątkowo. Przy dużej imprezie sprawdzą się kubki jednorazowe.


5. Skompletuj potrzebny sprzęt do przygotowania koktajli. Zazwyczaj wystarczą domowe zamienniki, zamiast shakera można użyć zwykłego słoika. Więcej porad na ten temat znajdziesz tu.

6. Przygotuj jak najwięcej premixów tak, żeby zbędnie nie tracić później czasu. Wyciśnij zawczasu odpowiednią ilość soku cytrynowego, przygotuj syrop cukrowy itp. Na powitanie przygotuj poncz. Można go łatwo i szybko zaserwować, a to ważne zwłaszcza w początkowej fazie imprezy. Sprawdź nasze przepisy na bajaderkę tutaj.

7. Zadbaj o dekoracje i dodatki, lecz bez przesady: wisienki koktajlowe i skórki z cytrusów wystarczająco dodadzą elegancji twoim kompozycjom.

Autor: Patryk Le Nart  

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.