DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Czysty lód

♥ Dodaj do ulubionych

via galyagorshenina.livejournal.com
via galyagorshenina.livejournal.com

Perfekcyjnie przygotowany lód potrafi nadać drinkowi wyjątkowego charakteru. Na szczęście uzyskanie pięknego lodu nie jest wcale bardzo trudne. O tym jak to zrobić można przeczytać poniżej.

Cicha woda brzegi rwie

Lód to często niedoceniany składnik drinków. Dziwi to zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, że lodu używa się do robienia koktajli bardzo, ale to bardzo często. Lód można by w odniesieniu do drinków określić mianem cichej wody rwącej brzegi. Zdarza się, że jego wpływ nie zostaje zauważony jednak ów wpływ bezsprzecznie istnieje i jest do tego jest nader istotny. Aby uzmysłowić rolę lodu w drinku można posłużyć się porównaniem: elegancki koktajl podany z mętnym lodem zawierającym pęcherzyki powietrza jest jak Rolls Royce z zardzewiałą karoserią - coś takiego po prostu nie wygląda dobrze. Pijemy nie tylko ustami ale również i oczami, także prezencja drinka ma ogromne znaczenie. Istotnym składnikiem prezencji koktajli zawierających lód jest właśnie wygląd lodu. Liczą się przede wszystkim przeźroczystość i kształt. Za najbardziej elegancki przyjęło się uważać lód, który jest przeźroczysty niczym szkło i nie zawiera pęcherzyków powietrza. Jeśli chodzi o kształt to zależy on od rodzaju drinka, do którego chcemy dodać lodu. Czasem używa się kostek, czasem kuli, czasem pokruszonego lodu itd. O prostym urządzeniu robiącym kulki z lodu można przeczytać w artykule Mojego Baru pod tytułem Wymarzone prezenty.

via eaglevalleyice.ca
via eaglevalleyice.ca

Czysty jak łza

Jak zatem zrobić ów wymarzony, czysty jak łza lód, przez który będziemy mogli spoglądać niczym przez nowiuteńką szybę? Można kupić do tego specjalne urządzenie nazywające się Clinebell CB300X2D. Zajmuje ono sporo miejsca i również niemało kosztuje ale za to robi wspaniałe 135-kilogramowe bloki idealnie przeźroczystego lodu. Maszyna ta jest wyposażona w system pomp, który pomaga usuwać zanieczyszczenia i powietrze z wody, przez co przy jej użyciu można wyprodukować niezwykle elegancko wyglądający lód. Twórcy Clinebell CB300X2D najwyraźniej wiedzieli o tym, że mętny lód powstaje z wody zawierającej zanieczyszczenia i pęcherzyki powietrza. Z uzyskanego za pomocą rzeczonego urządzenia prostokątnego bloku lodowego można pozyskiwać kawałki lodu o przeróżnych kształtach.

Na szczęście zrobienie pięknego, przeźroczystego lodu w warunkach domowych tj. bez użycia specjalistycznych maszyn również jest możliwe.

Potrzebna będzie do tego krystalicznie czysta woda oraz… cierpliwość. Wodę najlepiej mrozić w temperaturze -1°C, co oczywiście trwa znacznie dłużej niż mrożenie w niższych temperaturach, na które ustawia się zazwyczaj domowe zamrażarki. Jednakowoż mrożąc w temperaturze -1°C dajemy powietrzu czas na to by uciekło z wody. W takich warunkach z wody pozbawionej zanieczyszczeń powstaje idealnie przejrzysty lód.

Autor: FARUK

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.