DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Trudne alkohole

♥ Dodaj do ulubionych

www.joyofkosher.com
via joyofkosher.com

Są takie alkohole, z których ciężko zrobić smaczny koktajl. Nawet wytrawni barmani mają problemy z uwzględnieniem ich w swoich kompozycjach. Żeby należycie wykorzystać tego typu trunki do robienia drinków trzeba wykazać się sporą dozą kreatywności i wytrwałości.

Fernet

Ten gorzki, włoski digestif ma rzesze oddanych wielbicieli. Wiele osób lubi raczyć się nim np. w upalne dni. Fernet silnie smakuje ziołami i przyprawami. W trunku tym wyczuwalne są zazwyczaj mięta, mirra, kardamon, rumianek, aloes i szafran. Ze względu na swój mocny charakter i wysoką zawartość alkoholu, Fernet potrafi przytłoczyć smaki składników, z którymi się go połączy. Wspomniany włoski trunek da się jednak wykorzystać do zrobienia dobrego koktajlu. Fernet najlepiej się łączy ze słodkimi, aromatycznymi składnikami.

Francesca

  • 40 ml fernetu
  • 50 ml białego wytrawnego wermutu
  • 25 ml Galiano L’Autentico
  • Listek mięty do przystrojenia

Składniki wlać do szklanego naczynia z lodem. Dokładnie zamieszać. Koktajl przelać do kieliszka. Podawać bez lodu. Przystroić listkiem mięty.

Śliwowica

Nasz wschodnio-europejski przysmak również można uznać za alkohol, który ciężko uwzględnić w przepisie na porządnego drinka. Niczym Fernet, śliwowica potrafi wyraźnie zdominować smak kompozycji, w której się znajdzie. Śliwowica jest mocna, cierpka i czasami ma również dębowy aromat. W pewnym sensie jest podobna do świeżego czosnku - nawet gdy minie sporo czasu od spożycia, jej smak wciąż czujemy na języku. Próbowano ją łączyć z takimi składnikami jak Curaçao, wermut czy białko - niestety nie dawało to pozytywnych rezultatów. Śliwowica to trudny orzech do zgryzienia. Jest jednak co najmniej jeden koktajl na jej bazie, który smakuje wybornie.

Śliwka na śliwce

  • 45 ml śliwowicy
  • 30 ml Cointreu
  • 25 ml puree śliwkowego
  • 15 ml świeżo wyciskanego soku z limety
  • Śliwka do przystrojenia

Składniki zmieszać w shakerze wypełnionym lodem. Mocno trząść przez 10 sekund. Przelać do kieliszka. Podawać bez lodu. Przystroić połówką świeżej śliwki.

Puree śliwkowe

  • 1/2 kilo mrożonych śliwek
  • 1/4 kilo cukru
  • Kropla aromatu waniliowego
  • 100 ml wody

Składniki zmieszać w rondlu. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Rondel wraz z zawartością zdjąć z ognia i ostudzić. Zawartość rondla zmiksować w mikserze. Wstawić puree do lodówki.

via Omphemetse Olesitse
via Omphemetse Olesitse

Jenever

Jenever jest produkowanym ze słodu, mocnym alkoholem o aromacie jałowcowym. Trunek ten jest protoplastą ginu. W XIX wieku holenderski jenever był popularnym składnikiem koktajli. Jednak współcześnie coraz trudniej natrafić na drinki na jego bazie. Zmieniły się gusta i oczekiwania klientów. Smak jeneveru jest zbyt „wymagający” dla większości współczesnych podniebień. Alkohol ten jest jednak wciąż popularny w Holandii gdzie popija się go piwem. Taka kombinacja nazywana jest w Niderlandach kopstooje. Mimo iż jenever nie jest tak popularny jak dawniej to warto czasem po niego sięgnąć. Trunek ten ma słodowy posmak dzięki czemu można go z powodzeniem łączyć np. ze składnikami o wyraźnych aromatach.

Amsterdamczyk

  • 15 ml syropu cukrowego
  • 15 listków mięty
  • 30 ml jeneveru
  • 30 ml ginu
  • Woda sodowa

W kileiszku zagnieść listki mięty z syropem. Dodać kruszony lód. Wlać do kieliszka jenver i gin. Dodać odrobinę wody sodowej. Dobrze zamieszać. Przystroić listkiem mięty.

Nawet alkohole o wyrazistych, dominujących smakach można wykorzystać do robienia drinków. Dla chcącego nic trudnego.

Autor: Faruk

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.