via joyofkosher.com
Są takie alkohole, z których ciężko zrobić smaczny koktajl. Nawet wytrawni barmani mają problemy z uwzględnieniem ich w swoich kompozycjach. Żeby należycie wykorzystać tego typu trunki do robienia drinków trzeba wykazać się sporą dozą kreatywności i wytrwałości.
Fernet
Ten gorzki, włoski digestif ma rzesze oddanych wielbicieli. Wiele osób lubi raczyć się nim np. w upalne dni. Fernet silnie smakuje ziołami i przyprawami. W trunku tym wyczuwalne są zazwyczaj mięta, mirra, kardamon, rumianek, aloes i szafran. Ze względu na swój mocny charakter i wysoką zawartość alkoholu, Fernet potrafi przytłoczyć smaki składników, z którymi się go połączy. Wspomniany włoski trunek da się jednak wykorzystać do zrobienia dobrego koktajlu. Fernet najlepiej się łączy ze słodkimi, aromatycznymi składnikami.
Francesca
Składniki wlać do szklanego naczynia z lodem. Dokładnie zamieszać. Koktajl przelać do kieliszka. Podawać bez lodu. Przystroić listkiem mięty.
Śliwowica
Nasz wschodnio-europejski przysmak również można uznać za alkohol, który ciężko uwzględnić w przepisie na porządnego drinka. Niczym Fernet, śliwowica potrafi wyraźnie zdominować smak kompozycji, w której się znajdzie. Śliwowica jest mocna, cierpka i czasami ma również dębowy aromat. W pewnym sensie jest podobna do świeżego czosnku - nawet gdy minie sporo czasu od spożycia, jej smak wciąż czujemy na języku. Próbowano ją łączyć z takimi składnikami jak Curaçao, wermut czy białko - niestety nie dawało to pozytywnych rezultatów. Śliwowica to trudny orzech do zgryzienia. Jest jednak co najmniej jeden koktajl na jej bazie, który smakuje wybornie.
Śliwka na śliwce
Składniki zmieszać w shakerze wypełnionym lodem. Mocno trząść przez 10 sekund. Przelać do kieliszka. Podawać bez lodu. Przystroić połówką świeżej śliwki.
Puree śliwkowe
Składniki zmieszać w rondlu. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Rondel wraz z zawartością zdjąć z ognia i ostudzić. Zawartość rondla zmiksować w mikserze. Wstawić puree do lodówki.
via Omphemetse Olesitse
Jenever
Jenever jest produkowanym ze słodu, mocnym alkoholem o aromacie jałowcowym. Trunek ten jest protoplastą ginu. W XIX wieku holenderski jenever był popularnym składnikiem koktajli. Jednak współcześnie coraz trudniej natrafić na drinki na jego bazie. Zmieniły się gusta i oczekiwania klientów. Smak jeneveru jest zbyt „wymagający” dla większości współczesnych podniebień. Alkohol ten jest jednak wciąż popularny w Holandii gdzie popija się go piwem. Taka kombinacja nazywana jest w Niderlandach kopstooje. Mimo iż jenever nie jest tak popularny jak dawniej to warto czasem po niego sięgnąć. Trunek ten ma słodowy posmak dzięki czemu można go z powodzeniem łączyć np. ze składnikami o wyraźnych aromatach.
Amsterdamczyk
W kileiszku zagnieść listki mięty z syropem. Dodać kruszony lód. Wlać do kieliszka jenver i gin. Dodać odrobinę wody sodowej. Dobrze zamieszać. Przystroić listkiem mięty.
Nawet alkohole o wyrazistych, dominujących smakach można wykorzystać do robienia drinków. Dla chcącego nic trudnego.
Autor: Faruk