Ponad 150 lat temu w Stanach ukazała się książka, która miała fundamentalny wpływ na to jak ludzie postrzegają koktajle. How to Mix Drinks do dzisiaj pozostaje interesującą lekturą dla każdego prawdziwego wielbiciela drinków.
W 1862 Jerry Thomas opublikował w USA swoją książkę pod tytułem "How to Mix Drinks - Jak robić drinki". Pozycja ta wytrzymała próbę czasu i dziś jest czymś więcej niż tylko historyczną ciekawostką. Zawarte w niej receptury cieszą się obecnie sporym zainteresowaniem autorów drinków na całym świecie. W pewnych kręgach dziewiętnastowieczny styl robienia koktajli stał się modnym tematem.
Domowej roboty
Jerry Thomas zawarł w swojej publikacji wiele różnorodnych przepisów. W "Jak robić drinki" można znaleźć receptury na takie koktajle jak Brandy Daisy, Fizz czy Tom Collins. Warto wspomnieć, że do książki Thomasa dołączano drugą pozycję, która omawiała sposoby przyrządzania przeróżnych napojów (w większości bezalkoholowych) potrzebnych do robienia koktajli. W XIX wieku nie można było tak po prostu wybrać się do sklepu np. po syrop orszadowy. Tego typu składniki barmani musieli przyrządzać na własną rękę. Współcześni autorzy drinków, mając na uwadze niedawny wzrost popularności rzeczy ekologicznych i wyrobów domowej roboty, z wypiekami na twarzy zgłębiają stare wskazówki Thomasa. Klienci zaś tłumnie oblegają bary, które afiszują się z tym, że wytwarzają własne syropy czy likiery.
Autor: FARUK