Some rights reserved by Amy Guth
Najbardziej znaną włoską domową nalewką jest Lemoncello, czyli nalew na skórki cytrynowe. Poniżej przedstawiamy nasz przepis na Citrus-Cello, wspaniały prezent gwiazdkowy, którym obdarowana osoba będzie mogła delektować się przez cały rok. Nasz przepis nie ogranicza się do nalewki na skórki cytrynowe, my wykorzystamy wszystkie dostępne cytrusy.
Składniki:
Przygotowanie:
Dokładnie umyj owoce. Korzystając z obieraczki do ziemniaków lub ostrego noża, zetnij wierzchnią skórkę. Postaraj się nie ściąć gorzkiej, białej warstwy znajdującej się pomiędzy skórką a owocem. Zetnij z wewnętrznej części skórki pozostałości białej warstwy. Umieść skórki w zamykanym kontenerze, zalej wódką, dokładnie zamknij i pozostaw na jeden tydzień w chłodnym i ciemnym miejscu. Po tym czasie odcedź płyn od skórek, dodaj do niego cały syrop cukrowy i schowaj do lodówki na kolejny tydzień. Następnie przelej do ładnej butelki i przewiąż kokardą. Personalizowana, własnoręcznie zrobiona etykieta doda elegancji i oryginalności prezentu.
Autor: Patryk Le Nart