Zdjęcie: pinterest.com
Cytryny to chyba najczęściej wykorzystywane owoce w koktajlach. Nie chodzi tu tylko o sok, ale o zastosowanie pozostałych elementów cytrusa takich jak skórki czy miąższ. Rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie tych składowych jest ich kandyzowanie i użycie do dekoracji koktajli.
Poniżej nasza sprawdzona receptura przygotowania kandyzowanych skorek i plastrów cytryny. Metodę tą można oczywiście wykorzystywać z innymi owocami; pomarańczami, grejpfrutami czy limonkami.
Cienkie plasterki cytryny lub skórki pozbawione białej wewnętrznej warstwy gotujemy przez 2 minuty w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy i przerzucamy do wody z lodem. Cały proces powtarzamy 3 razy. Ma on na celu pozbawienie goryczy i zmiękczenie skórek.
Następnie przez 1-2 godzin gotujemy skórki i plasterki owoców w syropie cukrowym o stężeniu ½. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy z syropu i suszymy na papierze do pieczenia. Dodatkowo możemy tak przygotowane elementy obtoczyć w cukrze lub umoczyć w czekoladzie.