Fotolia.com - werification
Zimą sklepy pełne są cytrusów - pomarańcze, mandarynki i grejpfruty można dostać wszędzie. Jeżeli chcemy pobawić się w produkcję domowych napoi, nie ma co kombinować z owocami na które prawdziwy sezon będzie za kilka miesięcy i których cena jest teraz mocno wywindowana. Jedną z łatwiejszych, a zarazem smacznych propozycji jest mandarynkowo-limonkowy kordiał. Kordiały w większości spotkać można w wersji alkoholowej - nasza będzie bez procentów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce wyciśnij do dzbanka. Najlepiej w tym celu użyć ręcznej wyciskarki, dzięki której olejki ze skórek dodatkowo przenikną do soku. Przefiltruj sok przez drobne sitko lub gazę, dodaj wodę i powoli podgrzewaj na patelni aż do zredukowania płynu o 1/3. Zdjejmij miksturę z ognia, dodaj cukier i mieszając poczekaj aż się rozpuści. Po wystudzeniu zbierz z wierzchu ewentualny osad. Przetrzymuj w lodówce. Gotowy kordiał dobrze komponuje się w koktajlach z ginem lub rumem.
Autor: Patryk Le Nart