DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

3 przepisy na najlepszą zabawę Halloweenową

♥ Dodaj do ulubionych

Halloween to świetna okazja do spotkania ze znajomymi. A jak ktoś nie lubi Halloween, to niech poczeka na Zaduszki. Żadne z nas dziady, dlatego zebraliśmy dla Was trzy strasznie fajne pomysły na świętowanie w najbliższych dniach:

via marthastewart.com

1. Poncz z pływającymi główkami

Składniki:

  • 2 szklanki wyciśniętego soku z cytryn
  • 2 łyżki soli
  • 6 dużych jabłek
  • 24 goździki
  • 7 litrów cydru
  • 350 ml syropu cukrowego > jak zrobić syrop cukrowy

Przygotowanie:

1. W niewielkiej misce zamieszaj 1 szklankę soku z cytryn i sól. Odstaw na bok.
2. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyłóż blache papierem do pieczenia.
3. Jabłka obierz, postaw w pionie i przekrój na dwie równe połówki. Usuń środek, wraz z pestkami. Połóż jabłko na płaskiej części, a następnie za pomocą małego, ostrego noża, wydrąż “buzie” po okągłej stronie jabłka.
4. Umieść “główkę” do miseczki z sokiem z cytryny i soli (żeby nie nabrało brzydkiego koloru), namaczaj każde jabłko przez około 1 minutę, następnie przełóż je na papierowy ręcznik. Jak przeschnie, przełóż je na blache “buźką” do góry. Wstaw do piekarnika na około półtorej godziny, dopóki nie nabiorą rumieńców ;)
5. Poczekaj, aż wystygną, a następnie wbij po goździku we wcześniej wydrążone oczodoły “jabłka” (wiemy, brzmi to okrutnie, ale w końcu mamy Halloween).
6. Do dużego garnka wlej cydr, syrop cukrowy, pozostałą szklankę wyciśniętego soku z cytryn. Możesz ewentualnie dodać trochę rumu. Delikatnie przełóż główki do gotowej mikstury. Dopraw przyprawami dla smaku (cynamon, kardamon).


via pureimajennation.com 

2. Śliskie robaczki

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki smakowej (taka w kolorze ametysowym lub szafirowym też wygląda fajnie)
  • 250 ml wody
  • 150 ml wódki
  • opakowanie słomek


Przygotowanie:

1. Rozpuść zawartość 2 galaretek w 250 ml ciepłej wody. Kiedy wystygną, dolej wódkę.
2. Zbierz słomki razem, zwiąż gumką recepturką, ciasno umieść w wysokim, wąskim naczyniu. Zalej słomki miksturą. Naczynie przełóż do lodówki na kilka godzin, dopóki robaczki nie stężeją.
3. Aby wyjąc robaczki ze słomek, wystarczy je delikatnie wycisnąć z jednej strony. W razie kłopotów, potrzymaj słomki przez kilka sekund pod ciepłą wodą.


via celebrationgeneration.com

3. Zombie shot

Składniki:

  • 20 ml likier brzoskwiniowy
  • 10 ml Creme de Menthe (zielony, nie ten przezroczysty)
  • 10 ml Irish Cream
  • chlust grenadiny lub gęstego soku malinowego.

Przygotowanie:

Kilka słów o komponowaniu tzw. tęczówki, znajdziesz w wideo poradniku tutaj.

Tymczasem, wlej po kolei do kielisza typu szot: likier brzoskwiniowy, likier miętowy, Irish Cream. Tuż przed podaniem, delikatnie dodaj chlust syropu malinowego. Wygląda nieźle. 

Oczywiscie finalny efekt zależy od gęstości składnika, która może być inna w zależności od producenta.

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.