Halloween to świetna okazja do spotkania ze znajomymi. A jak ktoś nie lubi Halloween, to niech poczeka na Zaduszki. Żadne z nas dziady, dlatego zebraliśmy dla Was trzy strasznie fajne pomysły na świętowanie w najbliższych dniach:
via marthastewart.com
1. Poncz z pływającymi główkami
Składniki:
Przygotowanie:
1. W niewielkiej misce zamieszaj 1 szklankę soku z cytryn i sól. Odstaw na bok.
2. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyłóż blache papierem do pieczenia.
3. Jabłka obierz, postaw w pionie i przekrój na dwie równe połówki. Usuń środek, wraz z pestkami. Połóż jabłko na płaskiej części, a następnie za pomocą małego, ostrego noża, wydrąż “buzie” po okągłej stronie jabłka.
4. Umieść “główkę” do miseczki z sokiem z cytryny i soli (żeby nie nabrało brzydkiego koloru), namaczaj każde jabłko przez około 1 minutę, następnie przełóż je na papierowy ręcznik. Jak przeschnie, przełóż je na blache “buźką” do góry. Wstaw do piekarnika na około półtorej godziny, dopóki nie nabiorą rumieńców ;)
5. Poczekaj, aż wystygną, a następnie wbij po goździku we wcześniej wydrążone oczodoły “jabłka” (wiemy, brzmi to okrutnie, ale w końcu mamy Halloween).
6. Do dużego garnka wlej cydr, syrop cukrowy, pozostałą szklankę wyciśniętego soku z cytryn. Możesz ewentualnie dodać trochę rumu. Delikatnie przełóż główki do gotowej mikstury. Dopraw przyprawami dla smaku (cynamon, kardamon).
via pureimajennation.com
2. Śliskie robaczki
Składniki:
Przygotowanie:
1. Rozpuść zawartość 2 galaretek w 250 ml ciepłej wody. Kiedy wystygną, dolej wódkę.
2. Zbierz słomki razem, zwiąż gumką recepturką, ciasno umieść w wysokim, wąskim naczyniu. Zalej słomki miksturą. Naczynie przełóż do lodówki na kilka godzin, dopóki robaczki nie stężeją.
3. Aby wyjąc robaczki ze słomek, wystarczy je delikatnie wycisnąć z jednej strony. W razie kłopotów, potrzymaj słomki przez kilka sekund pod ciepłą wodą.
via celebrationgeneration.com
3. Zombie shot
Składniki:
Przygotowanie:
Kilka słów o komponowaniu tzw. tęczówki, znajdziesz w wideo poradniku tutaj.
Tymczasem, wlej po kolei do kielisza typu szot: likier brzoskwiniowy, likier miętowy, Irish Cream. Tuż przed podaniem, delikatnie dodaj chlust syropu malinowego. Wygląda nieźle.
Oczywiscie finalny efekt zależy od gęstości składnika, która może być inna w zależności od producenta.