Nie każdy zna recepturę ale na pewno każdy kto interesuje się koktajlami słyszał o Zombie. Flagowy koktajl kultury TiKi stworzony został w 1934 roku przez Donn’a Beach, urodzonego jako Ernest Raymond Beaumont-Gannt, twórcy sieci barów inspirowanych kulturą polinezyjską. Donn był autorem prawie 100 koktajli, a recepturę Zombie traktował jak największy skarb którym nie dzielił się z nikim. Mógł się o tym przekonać Beachbum Berry, który na potrzeby swojej książki Sippin’ Safari opisującej kulturę TiKi, uzyskał aż trzy różne receptury wspomnianego klasyka.
Zombie był koktajlem stworzonym jako lekarstwo na dolegliwości dnia następnego. Olbrzymia dawka alkoholu (mieszanka kilku rumów) zawoalowana była dużą dawką soków i aromatycznych dodatków. Według uważanej za oryginalną recepturę jednym ze składników był również Pernod, pierwsza marka absyntu. Jednak receptura stworzona w 1934 roku przez Donn’a nie zawierała tego trunku, został on później umieszczony w miejsce nieosiągalnego składnika z prawdziwej, oryginalnej receptury…
Swój pierwszy lokal Donn Beach otworzył w Hollywood przy 1722 N. McCadden Place, w budynku będącym w posiadaniu żydowskiej rodziny z korzeniami w Europie wschodniej. W imię dobrej współpracy Donn został obdarowany przez głowę rodziny wysokoprocentowym alkoholem jakim była ponad 70% Śliwowica Paschalna. Na cześć darczyńcy Donn stworzył koktajl zawierający ów wysokoprocentowy trunek i nazwał go Zombie. Popularność koktajlu rosła, niestety Donn borykał się ciągle z brakiem ważnego składnika jakim była Śliwowica, ograniczając nawet możliwość zamawiania Zombie do dwóch porcji na osobę.
Wybuch II wojny światowej i powołanie do marynarki odwróciły uwagę Donna od problemów z jakimi borykał się w swoim lokalu. Ranny w wyniku ataku niemieckiej łodzi podwodnej, resztę wojny spędził na francuskiej riwierze służąc w centrum rekonwalescencji oficerów. Tam właśnie zasmakował Pernod, który po powrocie umieścił w sławnym już Zombie w miejsce niedostępnej Śliwowicy.
Źródło: Curioser History