DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią

Obalmy to - pokutujące mity na temat alkoholu cz. 2

♥ Dodaj do ulubionych

Rizkii Annisa Oktaviani - gopixpic.com
Rizkii Annisa Oktaviani - gopixpic.com

1. Napoje energetyzujące dodają alkoholowi skrzydeł

Niektórzy amatorzy koktajli robionych na bazie napojów energetyzujących twierdzą, że takie mikstury bardziej zanietrzeźwiają aniżeli standardowe drinki. To nieprawdziwe przeświadczenie bierze się być może stąd, że stan, w którym rauszowi alkoholowemu towarzyszy pobudzenie wywołane kofeiną czy też tauryną łatwo mylnie zinterpretować jako silne upojenie alkoholowe. W rzeczywistości jednak wspomniane pobudzające składniki nie mają wpływu na to jak mocny jest drink je zawierający - w tej kwestii liczy się tylko etanol. Kofeina i tauryna niwelują za to wywoływane niekiedy przez alkohol uczucie senności, które dla wielu pijących bywa sygnałem do tego by w danej sytuacji zakończyć konsumpcję napojów wyskokowych. Z tego powodu osoby konsumujące drinki z napojami energetyzującymi podczas libacji wypijają często więcej alkoholu i mają potem większego kaca niż ludzie pijący zwykłe koktajle.


via hahamag.com

2. Ciemny alkohol niczym ciemny chleb

Rozpowszechniony jest pogląd, że ciemny alkohol niczym ciemny chleb jest zdrowszy od swojego jasnego odpowiednika. Ciemne napoje wyskokowe faktycznie zawierają więcej przeciwutleniaczy aniżeli zawierające procenty trunki o jasnych odcieniach. Ciemne piwa mają np. więcej flawonoidów aniżeli piwa jasne. Z kolei czerwone wina zawierają więcej polifenoli niż wina białe. Nie jest jednak prawdą, że ciemne alkohole są generalnie zdrowsze niż jasne. Napoje wyskokowe o ciemnych odcieniach mają może i wysoką zawartość przeciwutleniaczy jednak idzie to w parze z wysoką zawartością takich niezdrowych związków chemicznych powstałych w wyniku fermentacji jak np. aldehyd octowy czy metanol. Alkohole jasne mają co do zasady niższą zawartość wspomnianych szkodliwych związków niż alkohole ciemne. Nie ma sensu zatem mówienie, że któryś ze wspomnianych rodzajów alkoholi jest zdrowszy. Generalnie alkohol, jasny czy ciemny, szczególnie zdrowy nie jest ;)



3. Pełny brzuch - kieliszki w ruch

O tym, że picie na pusty żołądek miewa przykre konsekwencje nie trzeba nikogo przekonywać. Można się w ten sposób szybko i brzydko upić oraz nabawić rozstroju żołądka. Dlatego warto coś zjeść przed libacją. Niektórzy jednak sądzą, że pełny brzuch w magiczny sposób zwiększa odporność organizmu na alkohol. Takie osoby jedzą sporo myśląc, że to spowoduje, iż się zbyt mocno nie upiją nawet po skonsumowaniu znacznej ilości alkoholu. Takie myślenie jest jednak błędne. Wypity alkohol jest przyswajany przez żołądek oraz jelito cienkie także i wtedy, gdy w organach tych znajduje się pokarm. Obecność pokarmu nie zatrzymuje tego procesu a jedynie go spowalnia. Gdy nasączone alkoholem jedzenie zostanie strawione osoba pijąca w pełni odczuje wpływ uwięzionych do tego czasu w pokarmie procentów.

Autor: FARUK

Przeczytaj "Pokutujące mity na temat alkoholu Cz. 1"

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.