Zdjęcie: Maksymilian Hryniewicki
Wreszcie zawitała u nas wiosna, słońce świeci coraz odważniej, świat wraca do żywych i wszędzie widać pierwsze pąki i przebłyski zieleni. Dzisiejsze danie leży na styku kultur, jest dość odważnym ale też bardzo aromatycznym połączeniem smaków. Przygotujemy kurczaka marynowanego w chilli, pomarańczach i miodzie, podanego z ryżem smażonym z warzywami.
Zacznijmy od potrzebnych nam składników:
Czas na gotowanie:
1. Najważniejszym zadaniem jest zamarynowanie kurczaka. Piersi dzielę na trzy podłużne części, nacieram solą, cukrem, umieszczam w misce i zalewam sokiem wyciśniętym z 1,5 pomarańczy i rumem. Dodatkowo kroję pół papryczki i limonki w cienkie plastry, dorzucam do marynaty, mieszam i odstawiam na przynajmniej 1,5 godziny.
2. Czas na przygotowanie ryżu. Tutaj każdy ma swoje sposoby, i bardzo wiele zależy od gatunku i miejsca zakupu. Korzystam z ryżu basmati kupowanego w dużych torbach. Procedura jest dość prosta, ale trzeba być bardzo dokładnym. Zaczynamy od odmierzenia ilości ryżu. Sugeruję odmierzenie szklanki (200ml) na dwie osoby. Ryż dokładnie płuczemy, aby usunąć z niego nadmiar skrobi. Osobiście płuczę ryż minimum 3 razy, lodowatą wodą, tak aby po zalaniu go w garnku woda nie robiła się mętna.
Ryż zalewam w stosunku 1/1, gotuję bez przykrycia do zagotowania się wody, następnie zmniejszam gaz na minimalny, przykrywam i nie mieszam. Dobrej jakości ryż wciągnie całą wodę, nie przypali się i nie sklei.
3. Warzywa i owoce. Obieram pora, marchew i pomarańcze. Marchew dzielę na cienkie długie paski obieraczką, a następnie kroję je wzdłuż na kilka jeszcze cieńszych części. Pora myję i kroję w poprzek wraz zieloną częścią. Pomarańczkę po obraniu kroimy na kilka cząstek.
4. Mięso zamarynowane, ryż ugotowany, warzywa i owoce przygotowne - czas na smażenie. Potrzebne nam będą dwie patelnie, jedna na mięso, druga na ryż i warzywa. Kurczaka smażę z każdej strony, aby dość mocno się przyrumienił. Pod koniec smażenia dodaję na patelnię skrojone pomarańcze i płynną część marynaty. Kiedy pomarańcze zaczną się rozpadać, kurczak z całą pewnością jest już gotowy. Warzywa smażymy na silnym ogniu przez około 30-40 sekund, a następnie dorzucamy ryż.
Mieszamy intensywnie, i po około dwóch minutach ściągamy z ognia. Tak przygotowany ryż posypujemy pozostałą częścią skrojonego pora i dymki.
5. Gotowe. Podajemy do stołu, i konsumujemy. Jeśli ktoś jest fanem intensywnych smaków, warto zaopatrzyć się dodatkowo w sos sojowy.
Zdjęcie: Maksymilian Hryniewicki
O Autorze:
Maksymilian Hryniewicki (ur. 1991)
Od kilku lat zawodowo zajmuje się kuchnią i fotografią. Jest studentem Etnologii, miłośnikiem polskiej wsi, dziczy, podróży, wszelkiego rodzaju pojazdów mechanicznych i muzyki lat 90. Jeśli miałby określić jeden cel do którego dąży, będzie nim odmiana wizerunku polskiej wsi. Jego prace można zobaczyć tu: hryniewicki.tumblr.com