DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Zawiany kucharz: kurczak w rumie i pomarańczach

♥ Dodaj do ulubionych


Zdjęcie: Maksymilian Hryniewicki

Wreszcie zawitała u nas wiosna, słońce świeci coraz odważniej, świat wraca do żywych i wszędzie widać pierwsze pąki i przebłyski zieleni. Dzisiejsze danie leży na styku kultur, jest dość odważnym ale też bardzo aromatycznym połączeniem smaków. Przygotujemy kurczaka marynowanego w chilli, pomarańczach i miodzie, podanego z ryżem smażonym z warzywami.

Zacznijmy od potrzebnych nam składników:

  • Podwójna pierś z kurczaka - 500 g
  • Pomarańcze - 4szt
  • Marchew - 2szt
  • Por - 1szt
  • Dymka - 1szt
  • Limonka - 1szt
  • Papryczka Chilli - 1szt
  • Ryż - 250 g (sugeruję ryż basmati, ale z brązowym będzie równie przyjemnie )
  • Brązowy cukier, sól
  • Olej
  • Rum (100ml)

Czas na gotowanie:

1. Najważniejszym zadaniem jest zamarynowanie kurczaka. Piersi dzielę na trzy podłużne części, nacieram solą, cukrem, umieszczam w misce i zalewam sokiem wyciśniętym z 1,5 pomarańczy i rumem. Dodatkowo kroję pół papryczki i limonki w cienkie plastry, dorzucam do marynaty, mieszam i odstawiam na przynajmniej 1,5 godziny.

2. Czas na przygotowanie ryżu. Tutaj każdy ma swoje sposoby, i bardzo wiele zależy od gatunku i miejsca zakupu. Korzystam z ryżu basmati kupowanego w dużych torbach. Procedura jest dość prosta, ale trzeba być bardzo dokładnym. Zaczynamy od odmierzenia ilości ryżu. Sugeruję odmierzenie szklanki (200ml) na dwie osoby. Ryż dokładnie płuczemy, aby usunąć z niego nadmiar skrobi. Osobiście płuczę ryż minimum 3 razy, lodowatą wodą, tak aby po zalaniu go w garnku woda nie robiła się mętna.

Ryż zalewam w stosunku 1/1, gotuję bez przykrycia do zagotowania się wody, następnie zmniejszam gaz na minimalny, przykrywam i nie mieszam. Dobrej jakości ryż wciągnie całą wodę, nie przypali się i nie sklei.

3. Warzywa i owoce. Obieram pora, marchew i pomarańcze. Marchew dzielę na cienkie długie paski obieraczką, a następnie kroję je wzdłuż na kilka jeszcze cieńszych części. Pora myję i kroję w poprzek wraz zieloną częścią. Pomarańczkę po obraniu kroimy na kilka cząstek.

4. Mięso zamarynowane, ryż ugotowany, warzywa i owoce przygotowne - czas na smażenie. Potrzebne nam będą dwie patelnie, jedna na mięso, druga na ryż i warzywa. Kurczaka smażę z każdej strony, aby dość mocno się przyrumienił. Pod koniec smażenia dodaję na patelnię skrojone pomarańcze i płynną część marynaty. Kiedy pomarańcze zaczną się rozpadać, kurczak z całą pewnością jest już gotowy. Warzywa smażymy na silnym ogniu przez około 30-40 sekund, a następnie dorzucamy ryż.

Mieszamy intensywnie, i po około dwóch minutach ściągamy z ognia. Tak przygotowany ryż posypujemy pozostałą częścią skrojonego pora i dymki.

5. Gotowe. Podajemy do stołu, i konsumujemy. Jeśli ktoś jest fanem intensywnych smaków, warto zaopatrzyć się dodatkowo w sos sojowy.


Zdjęcie: Maksymilian Hryniewicki

O Autorze:

Maksymilian Hryniewicki (ur. 1991)

Od kilku lat zawodowo zajmuje się kuchnią i fotografią. Jest studentem Etnologii, miłośnikiem polskiej wsi, dziczy, podróży, wszelkiego rodzaju pojazdów mechanicznych i muzyki lat 90. Jeśli miałby określić jeden cel do którego dąży, będzie nim odmiana wizerunku polskiej wsi. Jego prace można zobaczyć tu: hryniewicki.tumblr.com

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.