Nowy Orlean okrzyknięty jest kolebką amerykańskiej, czyli i światowej kultury koktajli. Jest to bez wątpienia spowodowane tym, iż pierwsze wzmianki o łączeniu składników alkoholowych i innych w formę koktajlu pochodzą właśnie stamtąd.
Wszystko zaczęło się od tego, iż niejaki Antoine Peychaud, imigrant z San Domingo (obecnie Haiti), przybył około 1795 roku do Nowego Orleanu. Tam też od 1838 roku prowadził aptekę sprzedając wszelkiego rodzaju medykamenty. Wśród sprzedawanych produktów znalazła się również jego własnej roboty nalewka pod nazwą Peychaud’s Bitter. Miksolodzy znają ją przede wszystkim z tego, iż jest kluczowym składnikiem słynnego koktajlu pod nazwą Sazerac. Oryginalny przepis na ten koktajl został stworzony właśnie przez wyżej wspomnianego aptekarza.
Nie do końca znane są losy naszego bohatera od czasu jego przypłynięcia z Haiti do momentu rozsławienia do, jako pierwszego miksologa mieszającego swój specyfik z brandy. Odnalezione zapiski sugerować mogą, iż początki aptekarskie nie były takie błyskotliwe…
Charity Hospital (szpital dla biednych) ufundowany w 1736 roku i wybudowany przy Chartres Street, dysponował dokumentacją opisującą serię zatruć w latach 1820-24 rzekomo spowodowanych uzdrawianiem, jak to określono, szamańskimi metodami. Za sprawcę zatruć uważano ‘jakiegoś francuskojęzycznego przybysza z San Domingo’.
Nie wiadomo, czy podejrzenia te dotyczą naszego bohatera i jego „aptekarskich” początków. Trudno z resztą będzie to sprawdzić, gdyż budynek szpitala wraz z archiwami został poważnie zniszczony przez huragan Katrina i obecnie jest zamknięty.
Źródło: Curioser History