DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Poznaj 5 rad zanim otworzysz własny bar

♥ Dodaj do ulubionych


A jakby tak mieć własny bar? - nachodzi cię czasem tego typu marzenie. Najczęściej kiedy świetnie bawisz się z przyjaciółmi przy barze w weekendowy wieczór. Albo jesteś barmanem i zza baru zerkasz na swojego szefa, który rozmawia z szerokim uśmiechem z gośćmi popijając twoje drinki. Każde marzenie jest do spełnienia. Warto jednak poznać kilka rad w tym temacie od doświadczonych managerów i właścicieli barów, by marzenie nie stało się koszmarem.

1. Zainwestuj w wiedzę biznesową
Dobrze otwierać bar z osobą, która wykłada na to pieniądze. Wtedy łatwiej robi się błędy, kiedy to nie z twojej kieszeni znika kasa na ich naprawę. Gdy jednak decydujesz się na własny biznes, zainwestuj w wiedzę biznesową, by już na wstępie zabezpieczyć się przed marnotrawieniem pieniędzy na głupie błędy. Różne szkolenia można przejść webinarowo lub korespondencyjnie. Dzięki nim poznasz podstawowe standardy i narzędzia, dzięki którym prowadzenie baru nie będzie czarną magią.

2. Wynajmij dobrych prawników
Zainwestowane pieniędzy w dobrego prawnika pozwoli ci nie zakopać się w problemy w miarę ich powstawania. Prawnicy kosztują sporo ale mimo to, z perspektywy czasu, zaoszczędzisz i czas i pieniądze. Pozwoli ci to też lepiej zrozumieć pewne procesy. Prawnicy potrafią rozwiązywać te problemy, które pojawiają się niespodziewanie i spędzają sen z powiek. Dzięki temu, że rzeczy prawne oddajesz w ręce specjalistów, ze spokojem i koncentracją możesz oddać się wymyślaniu menu i karty koktajli. A to przecież lubisz najbardziej.

3. Otocz się ludźmi, którym ufasz
Dobrze mieć przy sobie ekspertów, o których wiesz, że powiedzą ci prawdę. Dobrze skonsultować z zaufaną osobą każdą umowę i papier jeszcze przed jego podpisaniem. Spojrzenie drugiej osoby, która nie podchodzi do twojego baru tak emocjonalnie jak ty, pozwoli tobie spojrzeć na problem lub wyzwanie z szerszej perspektywy.



4. Bądź cierpliwy
Kiedy otworzysz własny bar, problemy będą pojawiać się tam, gdzie wydawało ci się, że pojawić się nie mogą. Poznasz tyle spraw wymagających twojej uwagi, o których jako barman nigdy nie miałeś pojęcia. Ale wszystko można przejść i nauczyć się jeśli mamy dobre nastawienie. Doświadczeni właściciele barów zalecają cierpliwość i optymizm. Każdy problem to wyzwanie, po którym będziesz mądrzejszy.

5. Bądź wierny swojej wizji
Trzymanie się swoich marzeń, konsekwencja w dążeniu do celu – to pomaga na każdym etapie budowania własnej koktajlowej marki. Ważne by w tym wszystkim używać inwencji i kreatywności. Jeśli w coś wierzysz, zrealizuj to z całego serca. Tak jak czujesz. Nie zwracaj uwagi na rankingi czy standardy. Rob to takm jak chcesz (choć zwracaj czasem uwagę na regulamin przeciwpożarowy) i nie zawracaj sobie głowy opiniami konkurencji.

Autor: Dora Rosłońska

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.