DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Kilka słów o whiskey zza oceanu

♥ Dodaj do ulubionych

Zobacz również







Podziel się

Podziel się artykułem
           

       

       


Wielu ludzi zapytanych o swój ulubiony alkohol bez wahania wymienia whiskey. Ten wyskokowy napój jest wszechstronny, można go pić na czysto, z wodą, z lodem lub w drinkach - jak kto woli. Produkcja whiskey jest powodem do dumy dla wielu narodów, spośród których jednym są Amerykanie. W Stanach wyjątkową popularnością cieszy się szczególny rodzaj rzeczonego alkoholu zwany burbonem.

Uznani producenci

Według najprostszej definicji whiskey jest dojrzewającym w drewnianej beczce alkoholem destylowanym z zacieru zbożowego. Kraje, które słyną z produkcji whiskey to Szkocja, Irlandia, USA, Kanada, Japonia i Walia. Japońskie i Walijskie whiskey walczą o uznanie na światowych rynkach. Pojawiają się czasem nowi gracze (np. Indie), którzy chcą dołączyć do grona rozpoznawalnych producentów rzeczonego alkoholu. Najwięcej rodzajów whiskey produkuje się w Szkocji i w Stanach. W Szkocji wyróżnia się od 5 do 7 regionów producenckich - obywatele tego kraju są w tej kwestii podzieleni.

via myamericandram.files.wordpress.com
via myamericandram.files.wordpress.com

Ameryka

Amerykańska whiskey dzieli się na 5 podstawowych typów: na burbona, whiskey kukurydzianą, whiskey żytnią, whiskey typu Tennessee i 'zwykłą' whiskey. W 1964 roku amerykański parlament nadał burbonowi miano produktu tradycyjnego i ustanowił listę wymogów, które muszą być spełnione by dany alkohol mógł nazywać się burbonem.

  •  Burbon musi być robiony z mieszanki zbożowej, która co najmniej w 51% składa się z kukurydzy
  •  Po destylacji powinien zawierać maksymalnie 80% alkoholu
  •  Musi być w 100% naturalny, nie może zawierać sztucznych aromatów ani barwników
  •  Powinien dojrzewać w nowych, opalonych beczkach dębowych
  •  Nie może zawierać więcej niż 62.5% alkoholu gdy jest wlewany do beczek

Produkcja

Produkcja burbona to niezbyt skomplikowany process. Na początku zacier, zrobiony na bazie mieszanki zbożowej składającej się zazwyczaj w 70% z kukurydzy, musi sfermentować. W ten sposób powstaje mikstura, która w niewielkiej części składa się z alkoholu. Mikstura ta jest następnie destylowana dzięki czemu pozyskuje się klarowny, mocny alkohol, który wlewa się do beczek. Destylat leżakuje od 2 do 25 lat. Opisany powyżej proces wytwarzania bywa modyfikowany przez producentów na wiele rozmaitych sposobów dzięki czemu poszczególne burbony potrafią się znacznie od siebie różnić.

Leżakowanie

Proces produkcji burbona można urozmaicić np. w ten sposób, że się go w pewnym momencie przelewa z beczek dębowych do innych beczek. Niektórzy producenci w odpowiedniej chwili przelewają swojego burbona do beczek, w których kiedyś przechowywano wino robione ze szczepu Cabernet Franc. Gdy burbon dojrzewa w dwóch rodzajach beczek ma to zazwyczaj kolosalny wpływ na jego smak. Alkohol w beczce, do której trafia po pobycie w beczce dębowej, nabiera nowego smaku i aromatu. Za tę zmianę właściwości smakowych trzeba jednak zapłacić cenę. Przelewanie z beczki do beczki skutkuje tym, że część alkoholu się ulatnia. Ponadto beczka do powtórnego leżakowania, jest na wstępie sucha i wchłania ona część tego co się do niej wleje. Utrata części alkoholu to nie jedyny problem wynikający z przelewania burbona z beczki do beczki. Należy w tym miejscu wspomnieć o tym, że proces produkcji burbona znacznie się wydłuża gdy leżakuje on w dwóch rodzajach beczek. Żeby alkohol nabrał aromatu kolejnej beczki, do której został wlany, musi w niej leżakować co najmniej kilka lat.

Cenionym burbonem, który dojrzewa w dwóch rodzajach beczek jest chociażby Buffalo Trace Experimental. Za butelkę tego trunku trzeba zapłacić mniej więcej 300 złotych, jeśli zakupu dokonuje się w Europie. Wspomniany koszt warto ponieść jeśli lubi się amerykańską whiskey.

Autor: FARUK 

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.