Some rights reserved by QUOI Media - Flickr.com
Aromatyzowanie koktajlu jest bardzo łatwe, gdyż najlepszym nośnikiem aromatów jest ogólnodostępny cukier. Profesjonaliści wiedzą, że najważniejszym i niezbędnym bezalkoholowym składnikiem koktajli, obowiązkowym w asortymencie każdego baru jest syrop cukrowy (simple syrup). Jeżeli nasza kompozycja jest mdła i bez wyrazu najlepszym ratunkiem jest cukier, który uwolni zamknięte aromaty. Optymalną jego wersją, która ze wszystkim dobrze się łączy (i nie chrzęści między zębami) jest cukier w formie syropu.
JAK ZROBIĆ SYROP CUKROWY:
Aby przygotować syrop cukrowy należy w rondelku rozpuścić cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1. Okazjonalnie zamieszać, wystudzić i przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Aby zapobiec rozmnażaniu się drożdży, należy wlać do butelki ok. 20 ml czystej wódki.
Syrop cukrowy możemy aromatyzować dowolnymi przyprawami; najczęściej wykorzystywane są: anyż, cynamon, kardamon czy kminek. W ten sposób uzyskamy własny syrop, który urozmaici, zaostrzy i podkręci smak koktajlu.
JAK ZROBIĆ AROMATYZOWANY SYROP CUKROWY:
Aby zaromatyzować ćwierć litra syropu cukrowego, należy zmielić lub zetrzeć 4 łyżeczki dowolnej przyprawy lub ich mieszanki, podgrzać je na suchej patelni do momentu, aż pojawią się delikatne smużki dymu. Zdjąć z ognia i wymieszać zawartość podrzucając. Następnie postawić z powrotem na ogniu i podgrzewać, aż do ponownego pojawienia się smużek dymu. Zdjąć z ognia i wymieszać. Czynność tą powtórzyć kilka razy aż do momentu, kiedy aromat przypraw będzie mocno wyczuwalny. Następnie dodajemy ćwierć litra syropu cukrowego i stawiamy patelnię na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień do minimum i podgrzewamy mieszankę jeszcze przez 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia i przecedzamy przez drobne sito lub kilka warstw gazy. Nasz syrop przechowywany w lodówce powinien zachować zdatność do użycia przez kilka tygodni.