DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Jak zrobić syrop cukrowy?

♥ Dodaj do ulubionych

fot. Some rights reserved by QUOI Media/Flickr
Some rights reserved by QUOI Media - Flickr.com

Aromatyzowanie koktajlu jest bardzo łatwe, gdyż najlepszym nośnikiem aromatów jest ogólnodostępny cukier. Profesjonaliści wiedzą, że najważniejszym i niezbędnym bezalkoholowym składnikiem koktajli, obowiązkowym w asortymencie każdego baru jest syrop cukrowy (simple syrup). Jeżeli nasza kompozycja jest mdła i bez wyrazu najlepszym ratunkiem jest cukier, który uwolni zamknięte aromaty. Optymalną jego wersją, która ze wszystkim dobrze się łączy (i nie chrzęści między zębami) jest cukier w formie syropu.

JAK ZROBIĆ SYROP CUKROWY:

Aby przygotować syrop cukrowy należy w rondelku rozpuścić cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1. Okazjonalnie zamieszać, wystudzić i przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Aby zapobiec rozmnażaniu się drożdży, należy wlać do butelki ok. 20 ml czystej wódki.

Syrop cukrowy możemy aromatyzować dowolnymi przyprawami; najczęściej wykorzystywane są: anyż, cynamon, kardamon czy kminek. W ten sposób uzyskamy własny syrop, który urozmaici, zaostrzy i podkręci smak koktajlu.

JAK ZROBIĆ AROMATYZOWANY SYROP CUKROWY:

Aby zaromatyzować ćwierć litra syropu cukrowego, należy zmielić lub zetrzeć 4 łyżeczki dowolnej przyprawy lub ich mieszanki, podgrzać je na suchej patelni do momentu, aż pojawią się delikatne smużki dymu. Zdjąć z ognia i wymieszać zawartość podrzucając. Następnie postawić z powrotem na ogniu i podgrzewać, aż do ponownego pojawienia się smużek dymu. Zdjąć z ognia i wymieszać. Czynność tą powtórzyć kilka razy aż do momentu, kiedy aromat przypraw będzie mocno wyczuwalny. Następnie dodajemy ćwierć litra syropu cukrowego i stawiamy patelnię na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień do minimum i podgrzewamy mieszankę jeszcze przez 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia i przecedzamy przez drobne sito lub kilka warstw gazy. Nasz syrop przechowywany w lodówce powinien zachować zdatność do użycia przez kilka tygodni.
 

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.