Some rights reserved by Brother O'Mara
Do przygotowania drinka same składniki nie wystarczą. Potrzebny jest rzecz jasna jeszcze człowiek znający przepis oraz zestaw przyrządów barmańskich. Czasem zapomina się o tym, że posiadanie odpowiedniego sprzętu znacznie ułatwia robienie koktajli. Pora rozeznać się w tym, jakie rzeczy będą nam potrzebne do tego, by przygotowywać napitki tak jak się należy.
Wyciskarka soku
Świeżo wyciskany sok jest bardzo istotnym składnikiem wielu koktajli. Nie można go po prostu zastąpić odpowiednikiem z kartonu. Na rynku dostępne są wyciskarki ręczne i elektryczne. Niezależnie od tego, którym z tych dwóch rodzajów się posługujemy, zawsze powinniśmy sięgać po świeże owoce o temperaturze pokojowej. Niewielkie wyciskarki ręczne mogą służyć do tego by wyciskać sok bezpośrednio do kieliszka, w którym podany będzie koktajl.
Sitko barowe
Gdy już zakończymy proces przygotowywania drinka potrzebny będzie przyrząd, który pomoże oddzielić od mikstury elementy niepożądane np. pestki. Niekiedy sitko wyposażone jest w nietypowo prezentującą się sprężynę. Sprawi ona, że wspomniany przyrząd barmański będzie dobrze pasować do rozmaitych naczyń. Sitko typu Julep świetnie się nadaje do oddzielania od mikstur lodu i listków mięty. Drobniejsze sitko służy np. do odcedzania kawałeczków owoców. Można go także użyć do tego by przesiać cukier puder, którym posypujemy z wierzchu koktajl.
Shaker
Bijące serce każdego baru. Wiele drinków najzwyczajniej nie da się zrobić bez shakera. Istnieją przyrządy tego typu z wbudowanym sitkiem barowym. Nie dajcie się na to nabrać. Wbudowane sitko zacina się i zatyka - zamiast być udogodnieniem jest zazwyczaj utrapieniem. Najlepiej chyba wybrać tzw. shaker bostoński. Składa się on z części metalowej i szklanej. W przezroczystym naczyniu mieszamy składniki, do elementu wykonanego z metalu wrzucamy lód. Zawartość szklanicy przelewamy do części, w której znajdują się kostki lodu. Następnie należy złączyć oba elementy i lekko uderzyć w shaker z wierzchu by go uszczelnić. Teraz można już trząść. Gdy skończymy to robić trzeba lekko uderzyć tam, gdzie stykają się obie części shakera- w ten sposób się je rozszczelnia.
Miarki barowe
Podstawowy przyrząd barowy. Jeśli chcecie postępować dokładnie według przepisu potrzebne wam będą miarki. Przyrządy te często są dwustronne, więc nie bądźcie zdziwieni, gdy natraficie na miarkę, którą można odmierzyć dwie różne objętości. Za praktyczny zazwyczaj uznaje się sprzęt, który pozwala odmierzyć 50 ml i 20 ml.
Rozgniatacze
Rozgniatanie potrafi być niemal tak samo męczące jak potrząsanie shakerem. Posiadanie profesjonalnego madlera pozwoli zaoszczędzić nieco wysiłku i usprawni proces przygotowywania niektórych drinków. Składniki rozgniata się po to by uwolnić z nich olejki bądź soki.
Łyżka barmańska
Wygodny przyrząd do mieszania drinków. Dzięki długiemu uchwytowi możemy swobodnie sięgnąć w głąb wysokiej szklanki. Niektóre łyżki mają wyprofilowane główki, które pozwalają odmierzać określone objętości. Ponadto wypukła strona główki umożliwia stworzenie koktajlu warstwowego. Czubek łyżki należy zanurzyć w zawartości kieliszka. Następnie trzeba powoli nalewać płyn, który ma się stać kolejną warstwą, tak by spływał po wypukłej stronie główki.
Dorzućcie do powyższego zestawu jeszcze wykałaczki koktajlowe, serwetki i słomki a będziecie dysponowali kompletem niezbędnych akcesoriów barmańskich.
Autor: FARUK