DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Grzaniec

♥ Dodaj do ulubionych

Zobacz również







Podziel się

Podziel się artykułem
           

       

       

 LizEarle via ollysmith.com
LizEarle via ollysmith.com

Ostatnio testowaliśmy wszelkiego rodzaju zaprawy i koncentraty do grzanego wina. Część albo była za słodka albo zbyt plastikowa żeby nie powiedzieć wręcz niesmaczna. 

Zrobienie grzanego wina bez użycia kupnych zapraw zajmuję trochę czasu stąd nasz pomysł na wcześniejsze przygotowanie koncentratu łatwego w dozowaniu i co najważniejsze z naturalnych składników.

Składniki potrzebne do przygotowania klasycznego grzańca: 

  • 250 g cukru
  • 2 pomarańcze pokrojone w ćwiartki
  • 6 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 przełamane laski cynamonu
  • 1 łyżeczkę startej gałki muszkatołowej
  • 10 g pokrojonego drobno świeżego imbiru
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Powyższe składniki należy podgrzać w kolejności od suchych po mokre. Zredukować o połowę, wystudzić i przefiltrować przez gazę. W ten sposób uzyskany koncentrat dozować według uznania na 1-2 butelek czerwonego wina. Robiąc grzańca nie wolno go zagotować bo odparujemy alkohol, wręcz można wzmocnić miksturę o kapkę brandy.

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.