Źródło: mybakingaddiction.com
Sos żurawinowy sprawdzi się jako idealny dodatek na świąteczny stół, ale lepiej zrezygnować z tego sklepowego na rzecz własnego - oto wyjątkowo prosty przepis do zrobienia, a do tego zawiera alkohol, który podbija słodkokwaśny smak. W tej recepturze użyjemy wódki, ale też można wykorzystać koniak czy burbon. Zamiast soku pomarańczowego można również użyć likier pomarańczowy taki jak Grand Marnier czy Triple Sec.
Składniki:
Przygotowanie:
W niewielkim rondelku połącz żurawinę, cukier i sok pomarańczowy i gotuj na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodaj przyprawy, oraz wódkę, wszystko dokładnie zamieszaj łyżką i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min, dopóki sos nie zgęstnieje. Następnie przełóż sos do szklanego naczynia, poczekaj aż ostygnie i przełóż do lodówki.
*Dodatkowe wskazówki: dzięki wysokiej kwasowości zawartej w żurawinie, ten sos ma całkiem długi okres przydatności - można go przetrzymać w lodówce do 4 tygodni. Warto też zaopatrzeć się w świeżą żurawinę w sezonie i przechowywać ją w zamrażalce.
Ten artykuł został przygotowany pod wpływem Cosmopolitan.