DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Zawiany kucharz: sos żurawinowy

♥ Dodaj do ulubionych


Źródło: mybakingaddiction.com

Sos żurawinowy sprawdzi się jako idealny dodatek na świąteczny stół, ale lepiej zrezygnować z tego sklepowego na rzecz własnego - oto wyjątkowo prosty przepis do zrobienia, a do tego zawiera alkohol, który podbija słodkokwaśny smak. W tej recepturze użyjemy wódki, ale też można wykorzystać koniak czy burbon. Zamiast soku pomarańczowego można również użyć likier pomarańczowy taki jak Grand Marnier czy Triple Sec.

Składniki: 

  • 340 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 80 ml wódki
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej 

Przygotowanie: 

W niewielkim rondelku połącz żurawinę, cukier i sok pomarańczowy i gotuj na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodaj przyprawy, oraz wódkę, wszystko dokładnie zamieszaj łyżką i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min, dopóki sos nie zgęstnieje. Następnie przełóż sos do szklanego naczynia, poczekaj aż ostygnie i przełóż do lodówki. 

*Dodatkowe wskazówki: dzięki wysokiej kwasowości zawartej w żurawinie, ten sos ma całkiem długi okres przydatności - można go przetrzymać w lodówce do 4 tygodni. Warto też zaopatrzeć się w świeżą żurawinę w sezonie i przechowywać ją w zamrażalce. 

Ten artykuł został przygotowany pod wpływem Cosmopolitan

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.