DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Créme de Mure - domowy przepis na likier jeżynowy

♥ Dodaj do ulubionych

via http://spicebush.blogspot.com/
photo via spicebush.blogspot.com

Likier jeżynowy zwany również Créme de Mure czy też Blackberry Brandy jest dostępny na rynku polskim, ale niestety trzeba się trochę za nim porozglądać. Jeżeli nawet uda nam się go nabyć, to i tak nie będzie tak dobry jak ten, który zrobimy samemu. Jeżyny są cały czas dostępne, a przepis na w/w likier jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim sprawdzony. Skutkiem ubocznym mogą niestety być ciężkie do zmycia czerwone plamy, tak więc należy odpowiednio się zabezpieczyć lub przygotowywać miksturę tuż przed wyjściem na Halloweenową paradę.

Składniki:

  • 1,5 kg jeżyn
  • 1,5 l czerwonego wina
  • 1 kg cukru
  • 0,7 l brandy  

Pamiętajmy że czym lepsze składniki, tym lepszy efekt. 

Przygotowanie: 

Dobrze umyte, wysuszone i pozbawione szypułek jeżyny należy umieścić na dużej patelni. Następnie dokładnie rozgnieść lub zmiksować ręcznym blenderem. Dodać czerwone wino i pozostawić do zmacerowania na 48 godzin, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie należy przefiltrować płyn przez gazę, wyciskając do ostatniej kropelki. To jest ten najbardziej „krwawy” w skutkach moment, więc nie zapomnijcie uprzedzić współdomowników, żeby nie padli na zawał. Z powrotem należy przelać płyn na patelnię i dodać cukier. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Powinno to zająć około godziny, żeby nasz płyn uzyskał konsystencję gęstą, syropowatą. Pozostawić do wystudzenia, a następnie dodać brandy i zabutelkować.

Nasz własnej roboty likier jeżynowy jest gotowy, tak wiec możemy zacząć przygotowywać takie koktajle jak chociażby Vanilla Laika, Bramble  czy Uncle Vanya. Pełną listę receptur z użyciem likieru jeżynowego znajdziesz w zakładce Przepisy.

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.