DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

7: mitów na temat whiskey i whisky

♥ Dodaj do ulubionych

drinki z whisky
Whisky na dobre już zadomowiła się w świadomości Polaków. Może daleko jej jeszcze do osiągnięcia pułapu spożycia takiego, jak wódka, ale statystyczny mieszkaniec kraju nad Wisłą swoje już wypił i swoje wie. Niestety wiedza na temat "rudej" często obfituje w wiele mitów, które pozwolę sobie obalić.

1. Czym starsza tym lepsza
Fakt, najdroższy jest czas, ale liczy się jeszcze jakość beczek i składników użytych do produkcji, kunszt gorzelników oraz miejsce magazynowania. Nie zawsze starsza jest lepsza, ale w większości wypadków, starsza jest droższa.

2. Whisky jest ze Szkocji, a whiskey z USA
Nie do końca, gdyż szkocką pisownię można znaleźć na kilku produktach amerykańskich. Dodatkowo należy pamiętać iż pisownia whiskey jest odpowiednia dla produktów z Irlandii, natomiast „szkocką” pisownie znajdziemy na butelkach z Kanady, Japonii i wielu innych krajów. Pisownią przypisaną dla całej kategorii jest whisky, z uwagi na przewagę tej pisowni na świecie.

3. Aromaty w whisky zależą głównie od użytego surowca
Wszystkie czynniki, które towarzyszyły powstaniu whisky mają wpływ na ostateczny wygląd, smak i oczywiście, aromat. Jednak nos nawet zaawansowanego konesera tego trunku, w większości wypadków, wyłapie przede wszystkim różnice wynikające z użytej beczki i miejsca magazynowania.

4. Ciemniejsza whisky jest starsza
Rzeczywiście długo leżakująca whisky ma ciemny kolor, ale intensywność barwy jest również zależna od tego który raz napełniana była beczka lub co wcześniej w niej pływało. Wiadomo że większość amerykańskich whiskey leżakuje w świeżych, wcześniej nie użytych beczkach co powoduje iż wyciągają z nich więcej aromatu i oczywiście koloru. Drogie szkockie starzone są często przez pewien czas w beczkach użytych wcześniej do leżakowania czerwonego sherry (hiszpańskie wino wzmocnione)stad ich bardzo ciemna barwa.

5. Bourbon to nie whiskey
Bourbon jest rzeczywiście największym graczem w rodzinie amerykańskiej whiskey i może to powoduje iż niektórzy mówią o nim jak o oddzielnej kategorii. Prawo stanowe w USA określa istnienie kilku kategorii whiskey, gdzie po za Bourbonem są to między innymi Tennessee, Rye, Corn i Blended.

6. Słowa starzenie i leżakowanie oznaczają to samo
Ktoś mądrzejszy ode mnie napisał kiedyś, że "leżakowanie" określa "w czym" zaś "starzenie - jak długo”. Tak więc szkocka leżakuje w beczkach dębowych ale starzona jest przez np.: 12 lat.

drinki z whiskey

7. Whisky powinno się pić czystą
Dodanie odrobiny wody do whisky uwypukla jej bukiet ale jak kto woli pić w formie czystej to proszę bardzo. Każda metoda jest dobra o ile nam odpowiada. Jest nawet takie powiedzenie "Nigdy nie pij whisky z wodą i nigdy nie pij wody bez whisky".

Autor: Patryk Le Nart

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.