Jeśli znudziła Ci się mizeria czy kapusta z marchewką, w ramach kulinarnego cyklu Zawianego Kucharza przedstawiamy świetny i prosty przepis na grzybki w piwie ;) Pieczarki są na tyle aromatyczne, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania obiadowego. Małe pieczarki świetnie absorbują wszelkie ziołowe aromaty, a piwo podkreśli ich wyrazisty smak. Ważne, jak mówi Julia Child, żeby grzybki nie były stłoczone na patelni - tylko wtedy wyjdą przyrumienione, a nie rozgotowane.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondelku. Dorzuć obrane, umyte i dobrze osuszone (!) pieczarki. Następnie dolej piwo i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj swieże zioła, oraz sól i pieprz wg. własnych preferencji. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, dopóki soki nie odparują.