DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Zawiany kucharz: piwne pieczarki

♥ Dodaj do ulubionych


Jeśli znudziła Ci się mizeria czy kapusta z marchewką, w ramach kulinarnego cyklu Zawianego Kucharza przedstawiamy świetny i prosty przepis na grzybki w piwie ;) Pieczarki są na tyle aromatyczne, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania obiadowego. Małe pieczarki świetnie absorbują wszelkie ziołowe aromaty, a piwo podkreśli ich wyrazisty smak. Ważne, jak mówi Julia Child, żeby grzybki nie były stłoczone na patelni - tylko wtedy wyjdą przyrumienione, a nie rozgotowane. 

 

Składniki:

  • 4 szklanki pieczarek, najlepiej młodych
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
  • sól gruboziarnista oraz świeżo mielony pieprz, dla smaku

Przygotowanie: 

Rozpuść masło w rondelku. Dorzuć obrane, umyte i dobrze osuszone (!) pieczarki. Następnie dolej piwo i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj swieże zioła, oraz sól i pieprz wg. własnych preferencji. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, dopóki soki nie odparują. 
 

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.