DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Zawiany kucharz: jesienny kobler

♥ Dodaj do ulubionych

ciasto śliwkowe kruszonka przepis
Dziś w ramach kulinarnego cyklu Zawianego Kucharza przedstawiamy uproszczoną wersję klasycznej kruszonki, pełnej świeżych brzoskwiń i jagód. Co lepsze, do przepisu dodaliśmy troszkę burbonu, który podkreśla poszczególne smaki tego przepysznego deseru. No i nie zapominajmy o chrupiąca granoli z wierzchu! Oto przepis na najprzyjemniejsze jesienne popołudnie: 

Owocowa mieszanka

  • 3 dojrzałe brzoskwinie - obrane i pokrojone
  • 1 szklanka świeżych jagód lub borówek
  • ½ cytryny - sok
  • 40 ml burbonu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu, w proszku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, w proszku

“Posypka”

  • 1 szklanka granoli
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki masła pokrojonego w kostkę


Przygotowanie: 
 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
  2. Wymieszaj owocową mieszankę i przełóż ją do natłuszczonej brytfanki.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą składniki z “posypki”, dodaj też masło. Przełóż miksture na wierzch owocowej mieszanki.
  4. Piecz przez ok. 30-40 min, aż zbrązowieje.
  5. Pozostaw do ostygnięcia. Jeśli masz ochotę kobler możesz podawać z lodami waniliowymi. Smacznego!
     

Źródło: Artofmanliness

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.