RA Studio - Fotolia.com
Nastało lato, a wraz z nim wysyp tzw. funkcji towarzyskich. Wędrując po imprezach ciężko nie zauważyć, że trafiamy często na to samo. Tzn. na tych samych ludzi, te same tematy, no i niestety na te same drinki. Wszyscy sączą whiskey z colą i gadają o swojej pracy albo obgadują znajomych. Takie życie.
Może i nie ma w tym nic złego, jednak mamy prawo się tym stanem rzeczy znudzić. Dlatego też czasem wskazana jest odmiana- co i raz można dać się zaskoczyć. A, że znacznie łatwiej i przyjemniej wymienia się drinki niż znajomych to przed nami kilka propozycji niecodziennych napitków. I to naprawdę niecodziennych drinków świata. Musztarda, bekon i likier zawierający wyciąg z liści koki, to składniki, które są niezbędne, żeby przyrządzić koktajle z poniższej listy.
Musztarda po obiedzie
Na dobry początek coś, co łatwo zrobić. Ten uroczo nazywający się drink nadaje nowy sens znanemu powiedzeniu. Nie ma to jak powiedzieć gościom po posiłku, że czas na "musztardę po obiedzie".
30 ml rumu
20 ml Creme de Cassis
15 ml soku cytrynowego
1 łyżeczka syropu cukrowego
pół łyżeczki musztardy Dijon
1 jeżyna lub rozmaryn do przystrojenia
Dokładnie zmieszać i wlać do szklanki z kruszonym lodem. Podawać z jeżyną na wierzchu.
Od czasu gdy robienie koktajli stało się popularnym hobby składniki takie jak musztarda czy ocet coraz częściej pojawiają się w recepturach, według których przyrządza się drinki. Dijon czy balsamico nie są typowymi dodatkami do alkoholu, niemniej pozyskanie ich nie stanowi większego problemu- można je zazwyczaj znaleźć w dobrze zaopatrzonej kuchni. Prawdziwa zabawa zaczyna się, gdy sięgniemy po nieco bardziej wyrafinowane składniki.
Bacon Butch - Fotolia.com
Jaja na bekonie
Zrobienie tego koktajlu będzie kosztowało trochę wysiłku. Będzie potrzebny burbon aromatyzowany bekonem. Tak, istnieje coś takiego i nawet ma wierną rzeszę wielbicieli. Drinki na bazie tego napitku są obecnie serwowane w najmodniejszych lokalach światowych metropolii. Wbrew oczywistemu skojarzeniu, ten bekonowy drink nie musi być wcale pity na śniadanie. Można go z powodzeniem popijać podczas degustacji serów, czy przy jedzeniu potraw z wieprzowiny.
Burbona o smaku bekonu najlepiej zrobić samemu. Można tego dokonać w prosty sposób. Najpierw należy usmażyć 3 plasterki boczku na chrupko. Wkłada się je do szklanego pojemnika i zalewa burbonem (700 ml). Następnie szczelnie zamyka się pojemnik i odstawia w chłodne zacienione miejsce na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu przesącza się płyn przez papierowy filtr (np. do kawy) i wstawia na parę godzin do zamrażarki. Dzięki temu pozostały po odsączaniu tłuszcz zamrozi się i nabierze stałej konsystencji, a alkohol pozostanie płynny. Należy ponownie przesączyć burbon przez filtr i gotowe.
60 ml burbonu aromatyzowanego bekonem
20 ml syropu klonowego
45 ml białek z jajek
1 łyżeczka syropu cukrowego
1 plasterek bekonu usmażonego na chrupko do przystrojenia
Alkohol dokładnie mieszamy z syropem klonowym i wlewamy do szklanki z lodem. Do białek dodajemy syrop cukrowy i ubijamy na pianę. Białka ostrożnie wylewamy na wierzch drinka, żeby utworzyły oddzielną górną warstwę przypominającą piwną pianę. Przystroić bekonem.
Na legalu
Drink, którego najważniejszym składnikiem jest Agwa de Bolivia, czyli ziołowy likier zawierający wyciąg z liści koki. Bez obaw jednak, posiadacz tego egzotycznego alkoholu nie uświadczy nagłego wzrostu popularności wśród służb mundurowych. Agwa de Bolivia jest napojem w pełni legalnym. Także jeśli masz ochotę posmakować najsłynniejszej z andyjskich roślin nie narażając się na nieprzyjemności ten drink jest dla Ciebie.
15 ml Agwa de Bolivia
40 ml tequili
20 ml soku z limety
15 ml syropu cukrowego
Some rights reserved by Karen_O'D - Flickr.com
Te trzy kompozycje powinny wystarczyć na początek lata. Jeśli chcecie zadać szyku w towarzystwie pamiętajcie tylko o tym, że kto pierwszy ten lepszy. Jeśli poczęstujecie przyjaciół tymi drinkami jako drudzy, to już będzie musztarda po obiedzie.
Autor: FARUK