DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią


WYBIERZ LUB ZNAJDŹ PORADY

Ściąga

Zobacz ściągawki

Porady

Miksologia

Encyklopedia

Sprawdź encyklopedię

Wybierz po alfabecie:
A B C D E F G H IJ  K L M N O P Q R  S T U V W X Y Z dr

Konsultant do spraw koktajli

♥ Dodaj do ulubionych

Zobacz również







Podziel się

Podziel się artykułem
           

       

       

barman i drinki
Andrew Pengelly - Novikov Restaurant & Bar

Sam przepis na drinka niewiele znaczy jeśli nie potrafi się go odpowiednio zrealizować. Są takie bary, w których menu koktajlowe wygląda wspaniale ale oglądanie tego jak pracują zatrudnieni w nich barmani jest mordęgą. Niekompetencja ludzi zatrudnionych za barem potrafi odebrać klientom przyjemność z przebywania w danym lokalu.

Zawodowiec

Właściciel, który chce aby w jego barze serwującym drinki wszystko grało może obecnie pokusić się o zatrudnienie konsultanta ds. koktajli. Specjalista tego rodzaju pomoże przy tworzeniu lub odświeżaniu menu koktajlowego jednak jego rola nie ogranicza się wyłącznie do sporządzania listy napitków. Konsultant ds. drinków ma sprawić aby koktajle z menu były przyrządzane i podawane w odpowiedni sposób, tak aby oczekiwania klientów były spełniane w jak największym stopniu.

Konsultant ds. koktajli tworzy dla lokalu, który go zatrudnia, tzw. program. Program ten powinien być dostosowany do potrzeb i możliwości właściciela lokalu. Konsultant musi przede wszystkim wziąć pod uwagę poziom wyszkolenia i doświadczenia pracowników danego baru. Ilość miejsca w lokalu to kolejny istotny czynnik mający wpływ na kształt programu – ile jest miejsca na butelki, czy będzie dość przestrzeni na to aby odpowiednio przechowywać różne rodzaje lodu? Wprowadzenie programu przygotowanego przez konsultanta powinno skutkować zwiększeniem zysków właściciela.

barman w pracy
via dwellerslament.com

Szkolenia

Konsultant ds. koktajli zazwyczaj proponuje szkolenia dla pracowników zatrudniającego go lokalu. Właściciel przybytku powinien zdecydować się na wykupienie szkoleń- jeśli pracownicy nie zostaną przeszkoleni wprowadzenie programu najprawdopodobniej nie da zamierzonych efektów. Osoby zatrudnione w lokalach szkoli się w mieszaniu, używaniu shakera, utrzymywaniu drinków w odpowiedniej temperaturze, z historii klasycznych koktajli itp. Na tym jednak nie koniec obowiązków konsultanta. Po tym gdy szkolenia się już odbędą a nowe menu koktajlowe zostanie wprowadzone konsultant przez pewien okres nadzoruje funkcjonowanie programu. Niekiedy czas nadzoru może trwać nawet i pół roku.

Czasami wprowadzenie drobnych zmian potrafi bardzo zauważalnie wpłynąć na funkcjonowanie danego lokalu. Np. zastąpienie soków z kartonu świeżo wyciskanymi sokami albo zastąpienie gotowego syropu cukrowego syropem domowej roboty skutkuje tym, że poprawia się jakość drinków oferowanych przez dany przybytek. Zazwyczaj idzie za tym wzrost sprzedaży drinków ponieważ klienci generalnie preferują koktajle o wysokiej jakości.

Jeśli masz bar, który chciałbyś zmienić, ale nie wiesz jak to zrobić, zatrudnienie konsultanta ds. koktajli może być dobrym pomysłem.

Autor: FARUK

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.