via bonappetit.com
Po ten czarny, choć czasem zabielony lub z pianką napój sięga cały świat. Kawa bo o niej mowa to składnik koktajli, którego wiele osób się obawia. Czy wolno łączyć z alkoholem? Jaką z jakim? Czy są inne kawowe koktajle niż Irish Coffee? Otóż na te wszystkie pytania odpowiedź jest prosta. Tak - jak najbardziej!
Jest wiele możliwości na połącznie kawy, gdyż sama sobie potrafi mieć tak różny smak. Tak więc mozemy ją zastosować w wielu kombinacjach. Począwszy od użycia espresso poprzez kawę z chemexu, syfonu czy ostatnio bardzo popularnego cold brew. Już w połowie XIXw. Hiszpańscy żołnieże mieszali rum z kawą by dodać sobie kurażu.
Wiek później powstał jeden znajbardziej znanych przepisów bazujący na kawie Irish Coffee, w którego skład wchodzi Irlandzka Whiskey, gorąca czarna kawa, brązowy cukier i delikatny kożuszek ze śmietanki.
via bonappetit.com
Drugim natomiast najbardziej znanym połączeniem smakowym to Espresso Martini Dick'a Bradsella ojca chrzestnego londyńskiej sceny barowej. Koktajl stworzony w 1984roku w Fred's bar na życzenie jednej z modelek siedzącej przy barze. Jedyną sugestią którą usłyszał Bradsell były słowa "wake me up, and then f*** me up" . Espresso Martini jest kultowym połączeniem wódki, likieru kawowego, espresso oraz odrobiny syropu cukrowego.
Z roku na rok popularność kawy wzrasta, a wraz z nią pojawiają się nowe techniki przygotowywania kawy. Dzięki świetnym baristom mamy też szansę spróbować alternatywnych metod parzenia kawy, które wykluczają użycie tradycyjnego ekspresu ciśnieniowego. Co ważne „alternatywne”nie znaczy tu, nowe bądź gorsze gdyż większość z tych technik znana jest od wielu lat i wręcz stworzona jest do uzyskiwania idealnego smaku i aromatu czarnej kawy. Syfon do kawy powstał około 150 lat temu a swoją największą popularność zystał w USA i kanadzie około 1960 roku. Chemex powstał w 1941 roku a najmłodszym urządzeniem jest natomiast powstały w 2005 roku aeropress. Kawa której używa się do parzenia to już speciality single a nie blend dzięki czemu możemy wyróżnić z kawy wiele aromatów, takich jak jeżyny, truskawki, cytrusy, zieloną herbatę czy nawet liczi. Każda z metod daje również inne efekty końcowe i koncentrację smaku stąd mamy ogromne pole do popisu podczas tworzenia naszych koktajli. Doceńcie aromat i smak kawy a nie tylko walory energetyczne!
Kilka przepisów na koktajle z kawą:
El Carajillo
Całość połączyć z lodem i przygotowywać używając techniki throwingu czyli przelewaćz jednej części szejkera do drugiej.
Peter Pan Cocktail
Całość mocno wstrzasnąć w szejkerze i podawać szkle koktajlowym z dwoma ziarenkami kardamonu na wierzchu.
Brew it!
Połącz składniki mieszając jed dokłądnie z lodem około 10 sekund i gotowe!
via bonappetit.com
Autor: Mateusz Szuchnik - współtwórca projektu barowego El Koktel, członek akademii World's 50 Best Bars.