DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią

Winna prawda

♥ Dodaj do ulubionych

kurs sommelierski
Jak przystało na produkt luksusowy jakim jest wino, jest sporo mitów i zasad na jego temat. W rzeczywistości wiele z nich nie ma racji bytu. Bo wszystko zależy od tego jak do wina podchodzimy. Ze znawstwem czy ze snobizmem. A może po protu lubimy jego smak.


1. Mit: białe wino powinno być serwowane bardzo zimne

Nie. Najlepsza temperatura to 4,5 stopni Celsjusza. Im bardziej zmrożone tym jest ostrzejsze w smaku. Cieplejsze jest bardziej aromatyczne.


2. Mit: czerwone wino powinno być serwowane w temperaturze pokojowej

Jest ogromnym nieporozumieniem trzymanie czerwonych win poza lodówką. Pod wpływem pokojowej temperatury czerwone wino szybciej się starzeje i traci swój smak.


3. Mit: czerwone wino daje monstrualny ból głowy

To nie wino powoduje, że boli głowa. Ale traktowanie go jak innego, czyli słabszego alkoholu niż reszta. Wino, tak samo jak whisky, koktajle czy piwo, mocno odwadnia organizm podczas konsumpcji. Dlatego podczas delektowania się winem wystarczy pić dużo wody. I głowa nie będzie boleć.

4. Mit: nie można łączyć białego wina ze stekiem

A dlaczego nie? Skoro lubimy białe wino do steka, to kto nam zabroni. Dla osób, które bardziej snobistycznie podchodzą do tego trunku, trzeba jedynie wybrać takie białe wino, by zbliżone było aromatem i swoim bukietem do czerwonych. I stek będzie smakował znakomicie.

5. Mit: warto odkorkować wino przed degustacją by "pooddychało"

Samo odkorkowanie butelki niewiele da, ponieważ jej kształt uniemożliwia dostęp powietrza do płynu. Jeśli faktycznie chcemy dodać tlenu do wina, przelejmy je do karafki.

6. Mit: wina w kartonach są straszne

Nie jest to prawdą. Pudełka pojawiły się w krajach, gdzie kultura picia wina jest na wysokim poziomie. I obok tych niedobrych pudełkowych win istnieją też znakomite. Tak jak się dzieje również w świecie win butelkowych.

7. Mit: stare wino jest zdecydowanie lepsze

Okazuje się, że zdecydowaną większość win trzeba spożyć w ciągu pierwszego roku od produkcji do pięciu. Starzenie, co prawda, ma wydobyć egzotyczne zapachy i smaki, ale nie można czekać w nieskończoność.

kurs sommelierski wino

8. Mit: zakrętki są dla win niskiej wartości

Zakrętki pojawiły się dopiero w 1950 roku, ale nie oznaczają , że zakręca się nimi złe wino. Wiele winiarni przeszło na zakrętki. W ciagu 7 lat, ich produkcja wzrosła aż dziesięciokrotnie. I nie jest prawdą, ze nakrętka jest znacznie tańsza od korka. W przypadku win nakrętki opierają się na specyficznej technologii. Bo nakrętka to nie tylko gwint, ale i uszczelka, od którek wszystko zależy. Przy białych winach jest ona nieprzepuszczana. Przy czewonych pozwala w konkretny, kontrolowany sposób dotrzeć cząsteczkom tlenu do wina.

9. Mit: francuskie wina są lepsze od amerykańskich

Nie ma wątpliwości, że Francuzi wiedzą, co robią, jeśli chodzi o wina. Ale Amerykanie szybko nauczyli się sztuki robienia wina. Jest na pewno między nimi różnica w smaku, ale czy w jakości?

10. Mit: białe wino wywabia plamy z wina czerwonego

A skąd taki pomysł, by marnować białe wino do prania? Wystarczy dobry proszek!

Autor: Dora Rosłońska

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.