Andrew Pengelly - Novikov Restaurant & Bar
Sam przepis na drinka niewiele znaczy jeśli nie potrafi się go odpowiednio zrealizować. Są takie bary, w których menu koktajlowe wygląda wspaniale ale oglądanie tego jak pracują zatrudnieni w nich barmani jest mordęgą. Niekompetencja ludzi zatrudnionych za barem potrafi odebrać klientom przyjemność z przebywania w danym lokalu.
Zawodowiec
Właściciel, który chce aby w jego barze serwującym drinki wszystko grało może obecnie pokusić się o zatrudnienie konsultanta ds. koktajli. Specjalista tego rodzaju pomoże przy tworzeniu lub odświeżaniu menu koktajlowego jednak jego rola nie ogranicza się wyłącznie do sporządzania listy napitków. Konsultant ds. drinków ma sprawić aby koktajle z menu były przyrządzane i podawane w odpowiedni sposób, tak aby oczekiwania klientów były spełniane w jak największym stopniu.
Konsultant ds. koktajli tworzy dla lokalu, który go zatrudnia, tzw. program. Program ten powinien być dostosowany do potrzeb i możliwości właściciela lokalu. Konsultant musi przede wszystkim wziąć pod uwagę poziom wyszkolenia i doświadczenia pracowników danego baru. Ilość miejsca w lokalu to kolejny istotny czynnik mający wpływ na kształt programu – ile jest miejsca na butelki, czy będzie dość przestrzeni na to aby odpowiednio przechowywać różne rodzaje lodu? Wprowadzenie programu przygotowanego przez konsultanta powinno skutkować zwiększeniem zysków właściciela.
via dwellerslament.com
Szkolenia
Konsultant ds. koktajli zazwyczaj proponuje szkolenia dla pracowników zatrudniającego go lokalu. Właściciel przybytku powinien zdecydować się na wykupienie szkoleń- jeśli pracownicy nie zostaną przeszkoleni wprowadzenie programu najprawdopodobniej nie da zamierzonych efektów. Osoby zatrudnione w lokalach szkoli się w mieszaniu, używaniu shakera, utrzymywaniu drinków w odpowiedniej temperaturze, z historii klasycznych koktajli itp. Na tym jednak nie koniec obowiązków konsultanta. Po tym gdy szkolenia się już odbędą a nowe menu koktajlowe zostanie wprowadzone konsultant przez pewien okres nadzoruje funkcjonowanie programu. Niekiedy czas nadzoru może trwać nawet i pół roku.
Czasami wprowadzenie drobnych zmian potrafi bardzo zauważalnie wpłynąć na funkcjonowanie danego lokalu. Np. zastąpienie soków z kartonu świeżo wyciskanymi sokami albo zastąpienie gotowego syropu cukrowego syropem domowej roboty skutkuje tym, że poprawia się jakość drinków oferowanych przez dany przybytek. Zazwyczaj idzie za tym wzrost sprzedaży drinków ponieważ klienci generalnie preferują koktajle o wysokiej jakości.
Jeśli masz bar, który chciałbyś zmienić, ale nie wiesz jak to zrobić, zatrudnienie konsultanta ds. koktajli może być dobrym pomysłem.
Autor: FARUK