Viktorija - Fotolia.com
Oznaczenie stosowane na butelkach dwóch bardzo odmiennych produktów: destylatu z owoców brzoskwini i likieru o smaku brzoskwini. Pierwszy produkt wytwarzany jest podobnie jak klasyczna brandy z winogron, ale z wykorzystaniem w ich miejsce brzoskwiń. Proces produkcji obejmuje kolejno rozgniatanie brzoskwiń, fermentację, destylację i ewentualne starzenie w beczkach. Zazwyczaj finalny produkt jest bezbarwny lub w wyniku starzenia lekko złotawy. Trunek o mocy ok.40 % z bardzo delikatną nutą brzoskwiń spożywany jest w formie czystej. Drugi produkt, czyli likier o smaku brzoskwiń powstaje podobnie jak inne likiery ale w odróżnieniu do szeroko stosowanego spirytusu zbożowego, bazowym alkoholem jest tu klasyczna brandy z winogron, stąd nazwa Peach Flavoured Brandy. Produkt o mocy ok.20% i pomarańczowym kolorze wykorzystywany jest do mieszania w koktajlach.