DR

O nas|Kontakt|Pomoc|Regulamin
Facebook
Podziel się opinią

Siwy dym i trunek

♥ Dodaj do ulubionych


shaiith - Fotolia.com

Alkohol lubi dym, o czym wiadomo nie od dziś, lecz czy z wzajemnością? Na pewno, jeżeli chodzi o dym z cygara. Niektórzy nie wyobrażają sobie wieczornego relaksu z cygarem bez akompaniującej szklaneczki ukochanego alkoholu.

Dlaczego jednak cygara komponują się tylko z nielicznymi alkoholami? Oczywiście o gustach się nie dyskutuje i, podobnie jak w doborze wina do potraw obowiązują nie tylko żelazne reguły, ale i osobiste preferencje, łamiące wszelkie zasady. Ryzykownym byłoby przypisywanie określonego alkoholu do danej marki i „modelu” cygara, gdyż tak jak alkohol różni się w zależności od producenta, tak i cygara, pochodzące nawet z jednego pudełka posiadają różne aromaty. Co więcej, w zależności od etapu palenia, cygaro swoje aromaty zmienia począwszy od tych delikatnych, niemal roślinnych, poprzez waniliowe z nutą przypraw, a kończąc na ciężkich kawowo-czekoladowych. Poza garstką koneserów, którzy już po samym zapachu dymu są w stanie stwierdzić skąd i od jakiego producenta cygaro pochodzi, większość śmiertelników w wyborze kieruje się rozmiarem i kolorem. Wiadomo, że czym ciemniejsze cygaro, tym słodsze w smaku, a czym większa średnica tym intensywniej jego aromaty będą dostarczane. To, co powoduje, iż tylko niektóre alkohole pasują do cygara to podobieństwo aromatów w obu zawartych. Ciemne alkohole, takie jak whisky, brandy czy starzony rum, kolor swój uzyskują dzięki leżakowaniu w beczkach dębowych. To poprzez kontakt z wypaloną od wewnątrz beczką alkohole uzyskują aromaty orzechów, wanilii, kawy, czekolady, a im dłuższy okres starzenia, tym większe ich bogactwo i intensywność. Te same aromaty, ale o różnym nasileniu odnajdujemy w poszczególnych odmianach cygar.

Białe alkohole takie jak wódka, gin, jasny rum czy tequila nie leżakują w beczkach, stąd brak w nich aromatów podobnych do tych, obecnych nawet w najdelikatniejszych cygarach. Najbardziej aromatyczne alkohole to brandy, a zwłaszcza koniak oraz szkocka whisky, a zwłaszcza wyspiarska single malt. Bogactwo aromatów oraz ich ciężar sprawia, iż najlepiej komponować się będą z ciężkimi cygarami o dość dużej średnicy. Słodkie trunki, takie jak amerykańska whiskey i starzony rum będą natomiast dobrym towarzystwem dla ciemnych, słodkawych cygar. Dla tych, którzy nie gustują w mocnych trunkach pozostaje Porto, a dla zmotoryzowanych kawa i pitna gorzka czekolada lub orzeźwiający Ginger Ale. Wśród tak dużej ilości alkoholi, które można spotkać na świecie, każdy znajdzie ten najlepiej pasujący do danej chwili i swojego ulubionego cygara, ale i tak żaden, nawet najlepszy, trunek z całym bogactwem aromatów nie jest w stanie tak dobrze umilić czasu palenia cygara jak dobre towarzystwo, w którym się nim powolnie delektujemy.

Autor: Patryk Le Nart

Mójbar.pl Copyright 2013 O nas | Kontakt | Pomoc | Regulamin

Witaj w swoim barze!





Wpisz datę urodzenia . .
Wpisz nazwę miasta
Proszę wypełnić wszystkie pola
Prezentowane materiały zawierają treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Niniejszym oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem serwisu Mójbar.pl, wyrażam zgodę na postanowienia Regulaminu oraz zobowiązuję się do nienaruszania postanowień Regulaminu.
Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Wypełniając powyższy formularz, użytkownik akceptuje politykę dotyczącą prywatności oraz plików cookie witryny internetowej. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką prywatności i plików cookie.