Najnowsze badania przeprowadzone przez National Osteoporosis Risk Assessment w którym wzięło udział ponad 200,000 kobiet wskazują, że piwo może mieć szczególnie pozytywne oddziaływanie na kobiety… Zamiast brać wapno w pigułkach lepiej sięgnąć po piwko!
Okazuje się, że kobiety regularnie spożywające piwo mają obniżone ryzyko wystąpienia osteoporozy, co jest częstym schorzeniem występującym u osób powyżej 65 roku życia. Za wszystko odpowiedzialny jest chmiel - który nadaje nektarowi goryczkowego smaku, oraz zawarte w nim wartościowe związki flawonowe, które wykazują działanie estrogenne, co również skutkuje łagodzeniem objawów menopauzy!
Ale to nie wszystko - w badaniu przeprowadzonym przez New England Journal of Medicine w którym wzieło udział 12 000 kobiet okazało się, że osoby które spożywało ½-1 piwo dziennie lepiej zachowały funkcje kognitywne - czyli ich umysł działał sprawniej niż osobom, które całkowicie stroiniły od alkoholu.
Oczywiście, żeby zachować zdrowotne właściwości tego trunku, lepiej nie przekraczać zalecanej dawki, a najlepiej spożywać piwa rzemieślnicze.
… na zdrowie!
Zródło: Vinepair.com
Ten artykuł został stworzony pod wpływem: Lambic Sour